Когато се налагат мерки за две седмици, трябва да знаем какъв резултат търсим след тези две седмици, заяви пред БНР Мария Минчева, която оглавява Правната дирекция в Българската стопанска камара.

В писмо до здравния министър Костадин Ангелов от работодателската организация предупредиха, че новите мерки са дискриминационни. Тя заяви, че още се усещат последиците от затварянето на редица сектори през март и април. По тази причина призова за обмислено поведение от страна на правителството, за да не се стигне до резултатите от началото на пандемията.

Минчева подчерта, че когато се налагат ограничения, трябва да се знае кой ще бъде засегнат и как ще бъде обезщетен.

Според БСК вече е натрупан достатъчно опит в познаването на вируса и лечението му, поради което от камарата настояват за прогнозен модел, основан върху обективни критерии, при настъпването на които да се налагат ограничителни мерки.

БСК настоява конференциите да се провеждат при 30% от капацитета на залата

БСК настоява конференциите да се провеждат при 30% от капацитета на залата

Те са категорични, че икономиката ни няма да издържи на второ затваряне

Минчева настоя да бъде разяснено кое е определящо, за да се затвори даден обект - било то ресторант, учебен център, мол и т.н. "Трябва да има определен брой заразени лица на територията на областта или трябва да има определен зает капацитет в болниците, в интензивните отделения?", посочи тя.

Минчева запита дали, ако след изтичането на двете седмици, определени за действие на мерките, броят на заразените е намален, това означава, че мерките ще продължат и обратно - ако броят на заразените се е увеличил, ще се пристъпи към допълнително затваряне.

"Как се мери ефективността на тази мярка? Каква цел си поставяме - намаляване на броя на хоспитализираните, намаляване на броя на лицата в интензивни отделения?", недоумява тя.

Минчева бе категорична, че трябва да се знае какво се цели обективно с всяка мярка и на определен период от време да се проверява.