Ново огнище на африканска чума по свинете е регистрирано в община Смядово, съобщава БНР.

Огнището е възникнало в стадо в обект за отглеждане на свине от породата Източнобалканска свиня, който се намира в местност на запад от града.

Вече е определена 3-километрова предпазна зона и 10-километрова наблюдавана зона, в които попадат селата от общината - Александрово и Риш, урбанизираната територия на град Смядово, както и селата Златар, Драгоево, Мокреш и Суха река от община Велики Преслав.

По данни на Областната дирекция по безопасност на храните в Шумен 68 животни от обекта, в който е обявено огнището, са умъртвени и загробени. Всички дейности по осигуряване на биосигурност са изпълнени.

Източнобалканската свиня е пред изчезване заради африканската чума

Източнобалканската свиня е пред изчезване заради африканската чума

260 животни от породата са умъртвени заради заразата

Припомняме, преди седмица стана ясно, че източнобалканската свиня е застрашена от изчезване заради разпространението на болестта, което продължава - вчера беше потвърден пореден случай на африканска чума по свинете в Русенско. Новината за това съвпадна с публикуването на предложенията на МЗХГ за нови мерки за биосигурност, според които в задния двор ще може да се отглеждат до 3 прасета.

Ден по-рано в Монтанско също бяха установени два нови случая болестта. Стана ясно и че в Шуменско също са регистрирани два нови случая на африканска чума, а също беше потвърден и първи случай на болестта в Асеновград.

Търсят се начини за опазване на Източнобалканската свиня

Търсят се начини за опазване на Източнобалканската свиня

Претърсват се лични стопанства за живи прасета в санитарните зони