От КТ „Подкрепа” категорично се противопоставят на плановете на правителството да отдаде летище „София” на концесия.

От синдиката считат, че тази стъпка ще доведе не само до сериозни финансови загуби на държавата (стотици милиони лева), редуциране на персонала, занижаване на качеството на услугите, но ни на мерките за сигурност. Това е нещо, което в момента представлява пряка заплаха за сигурността на страната, имайки предвид атентатите на летищата в Брюксел и Истанбул.

Концесията на летище София е вредна, обявиха синдикалисти

Концесията на летище София е вредна, обявиха синдикалисти

Те излизат на протест

В момента „Летище София„ ЕАД е от малкото печеливши държавни предприятия, което самостоятелно генерира средствата за развитието си, като голяма част от тях  инвестира в модернизиране и подобряване на инфраструктурата си.

От КТ Подкрепа настояват, че при една евентуална концесия всички вложени средства ще донесат печалба единствено за концесионера, което ще лиши държавата и самото летище от възвращаемост.

Освен това от КТ „Подкрепа” смятат идеята на правителството със средствата получени от концесията да бъдат погасени част от дълговете на БДЖ за икономически нерационална и социално неприемлива.

Не приемаме тезата, че едно предприятие трябва да бъде жертвано за сметка на друго, още повече, че в продължение на вече 10 години не видяхме никаква воля за изработване на ефективна стратегия за развитието на железниците. Подобна стъпка би довело единствено до влошаване на състоянието на летището, без същевременно да бъдат решени окончателно проблемите на железопътните държавни предприятия, заявяват от синдиката.

Спряха обявената преди две седмици концесия на летище София

Спряха обявената преди две седмици концесия на летище София

Саудитско-кувейтски холдинг обжалва решението

Конфедерация на труда "Подкрепа" апелира към правителството на Република България да преразгледа решението си за концесиониране на "Летище София" ЕАД, като при необходимост, изразява готовност да защити с предвидените от Закона средства работещите в предприятието.