Правителството одобри издаването на пет разрешения за проучване на възможностите за добив на подземни богатства, става ясно от решенията на Министерски съвет.

„Токсан" ООД ще проучва в срок от две години запасите от скалнооблицовъчни материали в площта „Кошарите", която се намира край с. Върбешница, община Мездра. Минималният очакван размер на инвестициите е 79 600 лв., а стойността на мероприятията по опазване на околната среда - 8000 лв.

Разрешение за проучване на индустриални минерали за срок от три години в площта „Ружица" получава „Енерджи 2012" ЕООД. Теренът се намира в землищата на плевенските села Бръшляница, Върбица, Коиловци, Мечка и Славяново. Очакваните инвестиции са за над 39 хил. лв. В екодейности ще бъдат вложени близо 4 хил. лв.

Две дружества - „Бългериън комодити Трейд" и „Болкан Минерал енд Майнинг" ще изследват възможностите за добив на метални полезни изкопаеми в площите „Рибново" и „Чиирите". Първият терен е разположен на територията на общините Гърмен и Гоце Делчев, а вторият - в общините Маджарово и Ивайловград. Разрешенията са за срок от три години. В този период в проучвателни дейности дружествата ще вложат съответно 987 хил. лв. и 75 хил. щ. д., а в мероприятия по опазване на околната среда - 36 хил. лв. и 3000 щ. д.

„Трафик Холдинг" ЕООД получава разрешение за проучване на строителни материали в площта „Изворчето", разположена в землището на с. Поляците, община Дългопол. За срока от една година, с който дружеството разполага, ще бъдат направени инвестиции за 71 хил. лв. В екодейности ще бъдат вложени 7000 лв.