На стоковата борса за плодове и зеленчуци в пловдивското село Първенец се провежда акция срещу данъчни злоупотреби, съобщи кореспондентът на БГНЕС в региона. Акцията се провежда от Националната агенция за приходите (НАП) и се охранява от полиция. Борсата в Първенец е една от най-големите в Южна България.

В опит да избегнат контрола на данъчните някои от търговците са изоставили камионите си. От НАП предупреждават, че возилата няма да бъдат освободени, докато собствениците не се явят.

Данъчните проверяват касовите апарати. Такива трябва да имат земеделските производители, които предлагат собствена продукция на подобни тържища. Такова е изискването според Наредбата за регистриране и отчитане на приходите от продажби.

Данъчните проверяват и движението на т. нар. рискови стоки. Плодовете и зеленчуците попадат сред тях, тъй като в Първенец търгуват и десетки прекупвачи.

Установява се и произходът на стоката. Най-често тя е внос от Гърция и Турция.

Данъчните са констатирали десетки нарушения само за първите два часа от проверката. Те са се натъкнали на липса на касови апарати и издаване на обикновени стокови разписки, вместо фискални бонове. Констатирани са занижени цени на стоката в издаваните фактури. Данъчните са установили и значително разминаване между цените на плодовете и зеленчуците в придружаващите ги документи и тези, на които се предлагат за продан.