Дигитализация на земеделието е един от приоритетите на заместник-министъра на земеделието Момчил Неков.

Дигитализацията би помогнала по няколко начина и на първо място - да намали бюрокрацията и проверките на място, коментира той пред News.bg. Има няколко проекта в тази посока. Навсякъде навлизат нови технологии, а като пример Момчил Неков даде пръскане с дронове, което е в унисон със зелената сделка за намаляването на пестицидите и намаляване или по-прецизното използване на водните ресурси, които имаме, подчерта той.

Неков е категоричен, че това е начинът да бъдем конкурентоспособни на европейския пазар. Освен това Европа е тръгнала по пътя на дигитализация на земеделието, според него. Дигитализацията ще помогне на производството откъм прецизност, както обясни заместник-министър Неков. Дигитализацията ще позволи да се пръска реколтата с препарати толкова, колкото е нужно. Дигитализацията помага за опазване на околната среда, за опазване на почвите и водите и да се постигнат по-добри добиви, изтъкна той.

Момчил Неков не смята, че сме закъснели с дигитализацията на земеделието. Смятам, че сме точно във вихъра на тази промяна, каза още той. От всички зависи това обаче да се случи и у нас. Според него младите могат да се включат по нови начини в земеделието, което става и по-интелектуално. По този начин имаме възможност да сменим поколението в селското стопанство, убеден е Момчил Неков.

Земеделският министър разговаря с МФ за повече държавни помощи за сектора

Земеделският министър разговаря с МФ за повече държавни помощи за сектора

Стратегическият план за земеделието ще бъде готов до началото на март