Не са открити доводи за исканото от „Булгаргаз" драстично поскъпване на природния газ.

Такова е заключението на първо четене от страна на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) по повод предложението на "Булгаргаз" за увеличаване на цената на природния газ с близо 18%.

Това съобщи пред журналисти председателят на държавния регулатор Ангел Семерджиев, цитиран от money.bg.

По този повод още днес ДКЕВР ще изпрати писмо до "Булгаргаз" с допълнителните въпроси, които трябва да бъдат изяснени до общественото обсъждане, което ще се проведе през следващата седмица. Семерджиев посочи, че официалното искане от страна на дружеството за увеличението на цената на "синьото гориво" е постъпило миналия петък.

Според заявлението на "Булгаргаз" има увеличение на цената, на която "Мелроуз" ще продава природен газ на дружеството, което е и основание за исканото поскъпване на "синьото гориво". Увеличението е от третото тримесечие, но не е голямо, коментира Семерджиев. Той препоръча на "Булгаргаз" да оптимизират микса от доставчици, както и да увеличат добиваните количества природен газ от хранилището в Чирен.

Председателят на ДКЕВР посочи, че не може да се ангажира със становище за евентуално поскъпване на парното, ако се стигне до увеличаване на цената на природния газ.

Ангел Семерджиев съобщи още, че „Софийска вода" е извършила груби нарушения при определянето на цената за пречистване а водата, което се е отразило на сметките на фирми. Дружеството е начислявало такса пречистване на банкови офиси и други административни сгради като на големи промишлени замърсители, като в резултат на това фирмите са ощетявани с около 30 ст. за кубик, посочиха от регулатора.

За тези нарушения от ДКЕВР вече са съставили акт на "Софийска вода" от 200 000 лв., а скоро предстои и издаването на нов. Семерджиев успокои битовите потребители, че за тях няма опасност за подобно нерегламентирано ценообразуване.

Именно заради начисляването на по-големи суми за пречистването на водата от страна на ВИК дружеството, най-вероятно няма да се стигне до поскъпване на водата от началото на следващата година. Ангел Семерджиев обаче не изключи вариант за увеличаване на цената по-късно през годината. "Софийска вода" вече поиска 10 процента поскъпване.

Общо 64 проверки има във ВИК-дружества в цялата страна. Нарушения са открити почти във всяко от тях, съобщиха от ДКЕВР.