Държавната комисия за енергийно и водно регулиране предвижда да намали цената на слънчевата енергия с една трета, а тази от биомаса да поскъпне с 25%. Това стана ясно от срещата на регулатора с настоящи и бъдещи производители на „зелена" енергия, на която бяха обсъдени цените й. Въпреки промените, токът от фотоволтаиците ще остане два пъти по-скъп от този от биомаса.

Недоволни от новите цени се оказаха всички инвеститори. Една част от тях заплашиха, че ще се оттеглят, а други, че ще съдят държавата. От своя страна шефът на ДКЕВР Ангел Семерджиев обясни, че очаква и едното, и другото, но в крайна сметка ако сега не е била намалена цената от фотоволтаиците, в следващите две-три години токът е щял да поскъпне с 10% само по тази причина.

Семерджиев посочи още, че поскъпването на тока за бита от юли ще е с процент - процент и половина. Това ще залегне в първоначалния проект за промяна на цените, който Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще оповести утре. Разликата в цените на отделните електроразпределителни дружества няма да е голяма.

Председателят на регулатора посочи, че е малко вероятно да стане реалност прогнозираното от „Булгаргаз" 7-процентно поскъпване на природния газ от юли.

Навярно има някакво основание за повишаването на цените, но ние ще си продължим политиката, която установихме по отношение на обществените доставчици, в това число и "Булгаргаз", да търсим всички резерви, всички възможности за ограничаване на повишаване на цените", категоричен беше Семерджиев.