Документация за участие в конкурса за продажбата на 39 648 броя акции, преставляващи 100% от капитала на "Топлофикация-Варна" ЕАД, ще могат да закупят кандидатите в срок до 24 август, съобщиха от Агенцията за приватиция.

Публичният конкурс се провежда на два етапа - предварителен и заключителен. Организацията и провеждането на публичните търгове се извършва от конкурсна комисия.

В предварителния етап се издава сертификат за регистрация на всички потенциални инвеститори, закупили конкурсна документация и се предоставя възможност за ограничен собствен правен и финансов анализ.
В заключителния етап участниците, внесли депозит, получават сертификат за регистрация и подават обвързващи оферти, които се отварят най-късно на следващия ден от датата на депозиране.

Кандидат-купувачите на дружеството, което през последните години има средногодишно производство на топлоенергия от около 100 000 Mwh, трябва да имат предмет на дейност производство, разпределени или снабдяване на електрическа енергия, или пренос и производство на топлинна енергия.
Обемът, реализирана от тях електрическа и/или топлинна енергия, трябва да възлиза минимум на 150 000 МВтч. електрическа енергия, съответно минимум на 300 000 МВтч. топлинна енергия общо за последните 3 финансови години.

Размерът на приходите от дейностите на желаещите да участват в конкурса трябва да възлиза на минимум 16 млн. лева общо за последните три финансови години, за които стратегическият инвеститор има изготвени одитирани годишни финансови отчети.

Оборотът на Топлофикация-Варна за 2005 г. възлиза на 7,412 млн. лв., или с 35,97% повече спрямо 2004 г. Печалбата на дружеството за изминалата година е 539 хил. лв., срещу 302 хил. лв. за предходната.

Приватизацията на Топлофикация-Варна включва продажбата както на отоплителната централа (ОЦ) "Владислав Варненчик", която осигурява производството на топлоенергия и електроенергия, както и топлоснабдителната система, която осигурява топлоенергия за отопление и битово гореща вода за района.

Припомняме, че приватизационния конкурс на един етап за продажба на дружеството, беше обнародван в ДВ бр.63 от 04.08.2006 г.