Спасителният кораб "Перун" и екипажът му се очаква да отпътуват от Дубай до края на тази седмица и най-много двайсет дни по-късно да пристигнат в България. Това съобщи за Радио Варна директорът на изпълнителна агенция "Морска администрация" кап. Николай Апостолов.
 

Днес на борда на "Перун" ще се качат български и украински дипломати, които трябва да уредят слизането на брега на украинците в екипажа, които не могат да останат в него след решението корабът да мине на подчинение на агенцията.
Резултат от мисията на консулите на двете държави се очаква по-късно днес.
 

Припомняме, спасителният кораб „Перун" бе блокиран в Дубай, защото агенцията, която го е наела, престана да изпълнява задълженията и да го финансира.

Миналата седмица самите моряци сигнализираха българските медии за положението, в което се намират и за това, че възнаграждението им не се изплащат.

Като следствие ИА „Морска администрация" се намеси и взе под свое подчинение кораба, след което изпрати представители в Дубай да разрешат административните процедури по завръщането на „Перун" в България.

Преди три месеца, именно по повод на кораба "Перун" изпратиха от Моряшки Професионален Съюз - Варна писмо до премиера Станишев и министъра на транспорта Мутафчиев. В декларация от съюза твърдяха, че тече скрита приватизация на спасителния кораб, който обаче е незаменим при аварии, бедствия и катастрофи по Българското Черноморие.

През месец декември м.г. Министерството на транспорта уведоми с писма Варненската окръжна прокуратура и Софийската градска прокуратура за проблема.