"Не мисля, че сме напълно подготвени за това, което предстои. Трябва по-голяма подготовка в бюджетната ни политика за години с по-нисък икономически ръст. За следващата това ще е осезаемо. През 2020 година Европа ще е в стагнация. Хубавото от последните дни обаче е даването на пари за АМ "Хемус", коментира пред БНР бившият финансов министър Симеон Дянков.

Икономическа година за България и Европа е сравнително добра, но следващата няма да е такава заради Брекзит, заради европейските избори и заради увеличаването на лихвените проценти в Европа и в САЩ, допълни той.

Брекзит е голяма несигурност, забавя се икономическият ръст в Европа, а България, за да е стабилна в такава ситуация, трябват по-големи буфери, а в новия бюджет такива пари не са предвидени, обясни Дянков.

За правителството 2018 година е успешна, най-вече заради Европредседателството, след което следва затишие, в което се пропуска фактът, че икономиката на Европа върви надолу, добави финасистът.

Последните две икономически години са от добрите, каквито скоро няма да има, трябвало е да се използват за ударно развитие на региони в България, каквито са Видин, Търговище, Разград, допълни той.

Работодателите обединени срещу повишаване на МРЗ

Работодателите обединени срещу повишаване на МРЗ

Няма единно мнение за цената на нощния труд и за помощи за деца-сираци

"Докато икономиките на Стария континент вървяха добре, една част от населението печели, но друга - не. Протестите са изява на икономическо явление и това е по-голямото неравенство. Правителството и парламентът трябва да обръщат по-голямо внимание на това", така Дянков обяснява общият знаменател на протестите в страната и в Европа. 

На България й липсва регионална икономическа политика, увеличаването на заплатите на учителите е трябвало да се случи по-рано, защото е стъпка в икономическото развитие, добави той.

В едно коалиционно правителство е трудно да се правят реформи, Дянков е очаквал повече промени в здравеопазването и не смята, че догодина, с местни и европейски избори, ще има реформи

Симеон Дянков не вижда почва за енергийни проекти в България, само се губи политически капитал и политическо време да се говори, а всъщност няма как да станат

Дончев иска да се поучим от грешките за "Южен поток"

Дончев иска да се поучим от грешките за "Южен поток"

Никой няма право да каже на гражданите, че нямат право на недоволство