Документ, който съдържа крайни антикризисни марки, не съществува. Това категорично съобщават от Министерството на финансите.

Поводът са твърденията на синдикати и появилите се в публичното пространство чернови на документа, който предполага въвеждане данък върху пенсиите, принудителен неплатен отпуск за бюджетни служители, данък общ доход, преди да се удържат осигуровките и съкращаване наполовина дните за платеното майчинство.

От МФ определят твърденията за подобен списък като опит да се създаде допълнително напрежение в условията на криза и да се провокират различни обществени слоеве, които са най-чувствителните от обществото.

В условия на криза, всички ние трябва да осъзнаем, че се налагат фискални ограничения за стабилизиране на бюджета, които макар и с временен характер, ще доведат до търсения позитивен ефект.

В момента във финансовото министерство се правят много сериозни анализи и прогнози, на базата на които ще бъдат предложени действителните антикризисни мерки, заявяват още от МФ.

От там допълват, че на този етап работната група по антикризисния пакет дискутира повече от 100 идеи. В процес на конкретизиране са и потенциалните фискални и икономически ефекти на всяко отделно предложение.

От финансовото ведомство подчертават, че експертите анализират какъв би бил ефектът от приложението на всяка отделна мярка както върху доходите и жизнения стандарт на хората, така и върху изпълнението на бюджета.

До края на седмицата пакетът от мерки ще бъде представен на министър-председателя, след което ще бъде внесен за обсъждане в Съвета за тристранно сътрудничество, определен за понеделник.

Проектът на документ ще бъде оповестен, едва след като бъде внимателно и коректно съгласуван със социалните партньори, гарантират от МФ.

В заключение обаче се заявява, че в условия на криза, всички ние трябва да осъзнаем, че се налагат фискални ограничения за стабилизиране на бюджета, които макар и с временен характер, ще доведат до търсения позитивен ефект.