Всяко затваряне е много тежко и то влияе на бизнеса не само в седмиците, когато върви това затваряне и за няколко седмици или месеци по-късно, така че определено това има много тежък ефект върху бизнеса. България обаче се намира вече в ситуация, където здравната обстановка е с месец, месец и половина назад, вече е достатъчно тежка, за да е необходимо, според мен, някакво затваряне. За икономиката е важна сигурност какво става занапред.

Това заяви бившият финансов министър на България Симеон Дянков в ексклузивно интервю  за последния брой на предаването Money.bg по телевизия Bulgaria ON AIR.

Едно "затваряне" е тежка мярка, но дава някаква сигурност в бъдещето, счита той. Според него, това дава ефект, но въпросът е дали той може да се задържи с времето и как.

Симеон Дянков: В Бюджет 2021 липсват мерки за бизнеса

Симеон Дянков: В Бюджет 2021 липсват мерки за бизнеса

По-строгите мерки са правилно решение на правителството

Това е правилна стъпка, убеден е ексминистърът. Той обаче в същото време не скри притесненията си за следващата година.

Според мен следващата година ще е по-тежка, отколкото се надяваме. Просто се вижда, че тази втора вълна, която сега изпитваме, дойде по-рано от зимата. Дори ако се върнем назад с около два-три месеца, се очакваше, че ще има такава вълна, говориха учените за нея, но те мислеха, че това ще стане някъде декември, януари - някъде по-студените месеци, когато хората си седят вкъщи и това затваряне води вълната. Тя всъщност дойде по-рано, но се очаква вече и трета вълна, трето затваряне. И с това бизнесът и семейството, каквито вече резерви са имали, ще сте ги изхарчили. И точно затова става все по-трудно, заяви той.

Надявам се, че тази криза ще ни научи на по-далновидни държавни политики, от тези, които имаме сега. В какво всъщност и къде България е конкурентна - в кои сектори на икономиката ние всъщност можем да сме конкурентни и в Европа и в света? Понеже ние имаме заложена нагласа, да кажем ние сме силни в селско стопанство, силни сме в туризъм, силни сме в определени сектори. Като има такава криза, тя бързо показва кой може да издържи и кой не може като бизнеси и като сектори и кой е конкурентноспособен и кой не, каза още Дянков.

Припомняме, че в 23:30 ч. вчера вечерта влезе в сила частичният локдаун, целящ ограничаване на разпространението на коронавирусната инфекция.

Частичният локдаун вече е в сила

Частичният локдаун вече е в сила

До 21 декември остават затворени моловете, заведенията, детските градини, училищата...

До 21 декември остават затворени моловете, заведенията, детските градини, училищата и университетите. Учениците и студентите преминават на дистанционно обучение.