Учреден е Комитет, който ще защитава ядрения физик Георги Котев.

Името на Котев стана известно преди няколко месеца, след като той обвини АЕЦ "Козлодуй" в използване на рециклирано ядрено гориво и действаща корупционна схема.

Мако след това организации поискаха спиране на АЕЦ-а заради опасения за сигуроността.

Ръководството на АЕЦ "Козлодуй" отрече всички обвинения и заплаши, че ще даде под съд физика Георги Котов.

Ядреният физик подаде сигнал до Европейската комисия, а на 18 август е получил отговор от директора на Дирекция - Ядрена енергетика към ЕК Петер Фарос.

В отговора си Фарос заявил, че българските власти са длъжни да направят необходимото по изясняване на случая и да докладват в Брюксел.

"От своя страна ние, като представители на българската общественост, изпратихме своевременно сигнали до Главния прокурор, до Държавна агенция „Национална сигурност" и до еврокомисаря по енергетика и транспорт г-н Андрис Пиебалгс", пише в обръщението на Комитета за защита на Георги Котев, разпратено и до медиите. 

„Обръщаме се към Вас за съдействие, защото съзираме явното нежелание на българските власти за изясняване на повдигнатия въпрос, касаещ ядрената безопасност в АЕЦ „Козлодуй".

Вече близо два месеца, българските власти в лицето на министър-председателя Сергей Станишев, министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров и шефа на АЕЦ „Козлодуй" Иван Генов, не назначават обещаните две независими комисии за анализ на публикуваните доказателства от Георги Котев", пише още в документа.

Колегите на Котов посочват още, че в същото време АЕЦ „Козлодуй" трескаво бърза да скрие всички касети със съмнително ядрено гориво - след като в миналия месец бе съкратен с 25% плановия ремонт на единия блок и бе пуснат изцяло зареден с новото гориво. "Сега е на ход подобно зареждане и очакваме отново доста предсрочно съкращаване на работите по плановия ремонт и пускане в действие и на другия блок."

 "По този начин ние сме притеснени от това нежелание за прозрачност при изясняване на повдигнат от признат български авторитет важен въпрос за ядрената безопасност не само на България, което е предпоставка за застрашаване сигурността и живота на 500 милиона европейски граждани".

Уважаеми господин Барозо, очакваме с Вашата лична намеса да покажете, че сте разбрали опасностите, идващи от бившите сателити на авторите на Чернобилската трагедия от 1986-та, завършват писмото си привържениците на ядрения физик Георги Котов.