България може да загуби част от европейските пари, които трябва да получава в бъдеще за селско стопанство, обяви в Брюксел земеделският министър Мирослав Найденов.

Според Найденов причината е в неправомерно изплатени субсидии през 2007 и 2008 година, информира кореспондент на БНР.

За 2007 година от Еврокомисията вече са наложили финансова корекция с 10%. Има опасност до дни да се вземе същото решение и за 2008 г.,, каза министърът и подчерта, че когато две поредни години има финансови корекции, това е предпоставка за намаляване на бъдещите плащания.

Земеделският министър подчерта, че Румъния се намира в аналогична позиция и заедно с румънския си колега са поискали от Европейския съвет и еврокомисаря по земеделието да проявят разбиране, че става дума за нередности в минали периоди.

Ние не сме съгласни с поисканото от Комисията - отново санкции от 10%. Притесненията и на двете страни идват от това, че ако две поредни години бъдат наложени на страна-членка санкции, Комисията може да поиска санкции за бъдещ период или редукции, коментира Найденов и поясни, че мотив за това ще бъде, че средствата не са изразходвани по правилния начин.