Държавното саниране може да доведе до мухъл и до лош въздух в апартаментите ни. Няма гаранции за качеството на изпълнението. Освен това разпределението на средствата не се прави по справедлив начин.

Тези притеснения изразиха неправителствени организации по време на пресконференция за опасностите при изпълнението на програмата за саниране на панелките. Припомняме, миналата седмица Мая Манолова от БСП обяви, че програмата е огромен корупционен скандал.

Има огромна опасност за изтичане на държавен ресурс не по предназначение, смята и архитект Николай Гълъбов.
Обществените поръчки по проектирането и строителството трябвало да се разделят, а не както е сега - заедно. Според него има опасност евтиното да излезе скъпо.
"Ще печели най-евтината оферта. Гаранцията е  5 години. Какво правим на 6-тата?", попита той. Има вече случаи на санирани сгради с дупки по изолациите само след силна градушка.

Зам.-министър Нанков призова гражданите да не се поддават на манипулации, че някой ще им вземе жилищата или ще ги натовари с такси и сметки.                Още...

Качеството на услугите, достъпа до финансиране и ангажимента на собствениците, чиито жилища ще бъдат финансирани, са основните предизвикателства пред програмата, по мнението на Минчо Бенов от "Хабитат България".

По отношение на финансирането на програмата, според него не трябва да действа принципа на  първия по право, тоест, който пръв подаде документи - първи ще получи безвъзмездното финансиране. Приоритетно трябвало да се санират най-старите сгради и концентрацията на по-неплатежоспособни собственици.

Нямало обективна оценка кои сгради се нуждаят спешно от саниране. Тази програма трябва да се случи, убеден е Бенов, но предлага бенефициентите по нея да имат ангажимент за поддръжка на санираните сгради. Той предлага тези, на които са санирани панелките, да внасят вноски в специален общински фонд и със средствата да се санират други сгради. Също така Минчо Бенов критикува програмата, тъй като тя не е интегрирана в една обща жилищна политика.

Драгомир Цанев от "ЕнЕфект" смята, че самата програма е успех именно, защото е делегирана на местно равнище. За да е ефективна обаче в общините трябва да бъдат снабдени с необходимия ресурс за нейното управление.
Програмите за енергийна ефективност не бива да се разглеждат като социална политика, изтъкна той. По света енергийната ефективност е бизнес и ние, в България, "сме щели да сгрешим да правим социална политика от нещо, което е бизнес."

Според Цанев в държавната програма за саниране на панелките трябва да се  привлекат и частни инвестиции. Трябва да сме много внимателни към качеството на услугите, предупреди Цанев. И той потвърди притесненията, че при не добро качество  може да се стигне до лоши хигиенни условия в жилищата като мухъл и лош въздух.

От Асансьорната асоциация, които също участваха в пресконференцията, искат подмяна на асансьорите. Имало асансьори ветерани на по 80-90 години. Асансьорите са най-използваното превозно средство в света, според Николай Маринков. Той настоява да се направи обследване на асансьорите в страната. Програмата за саниране трябва да бъде за благоустройство на целите сгради, което да включва и подмяна на асансьорите, обясни Маринков.

Интересът на обществото е не министър Лиляна Павлова да облепи жилищата със стиропор, намеси се и атакистката Магдалена Ташева, която дойде на пресконференцията като слушател. Тя каза, че се опасява, че чрез програмата ще се посегне на собствеността на хората.