300 фермери от цялата страна тръгнаха пеша към столицата.

Походът им днес започна от мястото, на което вчера бе спрян протестът на фермерите от с. Търнава и откъдето животните бяха натоварени в камион и върнати във фермата в селото.

Животновъдите вървят по пътната настилка, пеша, но този път са без кравите си. Не пречат на движението на автомобилите и по главен път Е-79 няма задръствания.

Всички фермери са облечени със светлоотразителни жилетки.

Придружават ги над 100 автомобила. Колоната се движи с развети български и възрожденски знамена, под звуците на патриотични песни и духова музика.

Припомняме, вчера протестният поход бе спрян по искане на ветеринарните служби, които посочиха, че придвижването на собствен ход и без ветеринарно разрешително е в нарушение на законите и на принципите за хуманно отношение към животните.

Полицията спря колоната от фермери и крави в монтанско, като арестува собственика на добитъка за няколко часа. На него му беше съставен акт за възпрепятстване действията на органите на властта.

Протести се провеждат още от декември месец в различни райони на страната.
Днес протестираха и млекопроизводители от Пловдивско, които приеха декларация, в която изказват възмущението си действията на полицията. Декларацията ще бъде изпратена до българския и Европейския парламент.

Исканията на млекопроизводителите са за 350 годишна субсидия на крава и по 20 стотинки на литър произведено качествено мляко.

Днес шествието трябва да стигне в Ботевград, където ще бъде направен митинг.
Общонационален митинг да се проведе в столицата на 20 февруари.