Земеделските производители отново излизат на протест.

Фермерите от Южна България протестират по обед в Стара Загора край "Загорка" - където традиционно се събират.

Участват фермери от Стара Загора, Пловдив, Сливен, Хасково и Кърджали, съобщи money.bg. Протестът на стопаните се провежда под засилено полицейско присъствие.

Стопаните са притеснени, че до 1 декември, когато трябва да започне изплащането на допълнителните 60 милиона, техните животни няма да оцелеят. Едновременно с това те нямат право и да ги продават, тъй като са подписали декларация в началото на годината, когато са получили по 300 лв. субсидия на глава добитък.

Млекопроизводителите искат политическо решение за спасяването на сектора. Животновъдите изтъкват, че ако 2 месеца получават субсидии от държавата, то 12 месеца са под рекета на мандрите, тъй като изкупната цена за литър мляко е между 30 и 80 стотинки, а най-евтиното мляко в магазина струва 1.40 лв.
Производителите искат и облекчения за кредитите, които са теглили.

Животновъдите искат да напомнят за себе си и да кажат чрез протеста си на новото правителство, че все още нищо не е направено за тях, посочи организаторът на протеста Танчо Колев, председател на Националното браншово сдружение на млеко и месопроизводителите в България.

По думите му новият министър на земеделието има желание за действия, които да решат проблемите в бранша.

Имаме и защитата на премиера, отбеляза Колев. Според него обаче всички в министерството на земеделието са същите, които до сега са работили там. 70 дни изтекоха, а няма все още нищо направено, коментира още той.

Ние не виждаме, че нещо ще стане, посочи организаторът на протеста.

Според него двете най-активни към момента организации в животновъдството гонят лични интереси чрез срещи с министъра и заместниците му.