Собствениците на ферми без специализирано селскостопанско образование трябва да са преминали курс по професионална квалификация за отглеждането на животни.

Това приеха депутатите на второ четене на промени в Закона за животновъдството. Когато собственикът няма необходимата квалификация, е длъжен да сключи договор с лице, което притежава професионална квалификация.

С промените се регламентира, че фермите са тези животновъдни обекти, в които се добиват суровини и продукти, които се предлагат на пазара и се регистрират по ред, определен в Закона за ветеринарномедицинската дейност.

Депутатите приеха още, че за да се осъществява развъдна дейност, организациите трябва да са учредени като юридически лица с нестопанска цел.

За да получат разрешение от Министерството на земеделието и храните за развъждане на животни, организациите ще е необходимо да приложат към исканите документи и заверено копие от съдебно решение за учредяване на юридическо лице с нестопанска цел. Такова досега не се изискваше. Към него трябва да има и заверени копия от удостоверение за актуална съдебна регистрация и от удостоверение за вписване в централния регистър при Министерството на правосъдието на юридическите лица с нестопанска цел в общественополезна дейност.

Гласуването на измененията в закона преминаха без дискусия в пленарната зала.