Германският автомобилен производител "Фолксваген" е предпочел Турция пред България за новия си завод, съобщават от money.bg, цитирайки "Ройтерс" и "24 часа".

Решението е било взето късно снощи.

Солидната инвестиция за няколко милиарда ще отиде в Измир, като по предварителна информация това се дължи на натиска на Катар, която разполага с 17% от акциите на "Фолксваген".

Въпреки че до последно България е била фаворит, крайният избор е Турция, тъй като южната ни съседка е предложила по-голяма държавна финансова подкрепа и безплатен терен.

Седмица по-рано директорът на "Фолксваген" Херберт Дис направи обиколка у нас и в Турция, за да прецени лично къде да е новият завод. Въпреки че след това е провел срещи и с бизнесмени във Виена, за да се опита да ги убеди да подпомогнат с инвестиции избора на България, все пак Турция е предложила повече.

Припомняме, в края на юни германското издание Handelsblatt съобщи, че "Фолксваген" е взела предварително решение, според което заводът ще бъде в Турция. Вестникът посочва, че въпреки бурната политическа обстановка в южната ни съседка, Анкара е готова да предостави "трифицирена сума в милиони евро" за изграждането на завода - нещо, което България не може да си позволи.

От money.bg посочват, че по последна информация в новия завод ще бъдат произвеждани моделите Volkswagen Passat, както най-вероятно и Skoda Superb, която ползва същата платформа. Седанът е изключително популярен в Турция и се използва масово и от държавната администрация. Това е факт и в България, но мащабите там са други.

"Фолксваген" избрали Турция за новия си завод в Източна Европа

"Фолксваген" избрали Турция за новия си завод в Източна Европа

Това твърди германското делово издание "Ханделсблат"

В началото на ноември миналата година германските медии дадоха първите сигнали, че групата на "Фолксваген" ще търси локация за изграждането на нов завод за марката Skoda. Според първоначалната информация на Handelsblatt тогава като двете възможни дестинации бяха сочени България и Турция.

Към този момент единственото сигурно нещо беше, че компанията разглежда подходящи места в Източна Европа и че родната за марката Чехия не е алтернатива заради недостига на работна ръка.

Месец по-късно стана ясно, че от германския концерн вече са започнали първоначалните проучвания за избор на локация. В края на миналата година беше потвърдено, че консултанти от групата ще разгледат не само България и Турция, но и Румъния, а окончателното решение ще бъде взето през 2019 година.

На този етап от развитието южната ни съседка беше сочена за фаворит в надпреварата заради опита и традициите в автомобилостроенето там, по-големият вътрешен пазар и по-ниските разходи за заплати.

С началото на новата година се появи и нов възможен кандидат за завода на Skoda - Сърбия. Медиите в западната ни съседка заявиха, че именно тя ще бъде изборът на групата на "Фолксваген" за нов завод.

Тогава обаче те бяха опровергани от Марк Лангендорф, който е мениджър "Комуникации" в групата, като той посочи, че окончателно решение все още не е взето.

Въпреки това сръбският президент Александър Вучич неколкократно заявява, че е много възможно германската компания да се спре именно на сръбския град Шумадия, който се намира в централната част на страната.

Само преди няколко седмици от концерна потвърдиха, че от първоначалните четири варианта за локация са останали само два. Това беше обявено от главния изпълнителен директор на Skoda Бернхард Майер.

Фолксваген избира между България и Турция

Фолксваген избира между България и Турция

Търсенето на място за новия завод е във финална фаза…