Слушането на радио в козметичните салони не е разрешено, освен ако собствениците им не са платили за тази услуга, съобщи Нова телевизия.

Това е част от разяснителна кампания с предупредителен характер на Министерството на културата.

Калматиците - фризьори, гримьори и козметици, нямат право да слушат радио в салоните и студиата си, докато обслужват клиенти, освен ако не са си платили авторските права. Полицаи са посетили студиата и са получили предупреждение, че собствениците могат да бъдат глобени. 

Издънка в ЕП - евродепутати се объркали при гласуването за авторското право

Издънка в ЕП - евродепутати се объркали при гласуването за авторското право

Директивата, която беше прокарана с 348 гласа срещу 274 във вторник, предвижда мащабни промени

"Глобите са непосилни за малък бизнес като моя. Те са от 2000 до 20 000 лева, ако ме заварят, че обслужвам клиенти и е пуснато радио", заяви собственик на студио за грим.

"Не става дума за музика от флашка или от диск, става дума на българско национално радио. В съседство до моето студио има фризьорски салон. Собственикът му, в мое присъствие, получи предупредителен протокол. Беше му заявено, че трябва да махне радиото, тъй като при последващо нарушение приемникът ще бъде конфискуван", разказа гримьорката.

Тя е категорична, че различните ниши на малкия бизнес не може да се приравняват под общ знаменател и ще намери алтернативни начини без радио да забавлява клиентите си, за да продължи да работи.

ЕП прие спорната реформа за авторското право

ЕП прие спорната реформа за авторското право

Парламентът прие предложението с 348 гласа срещу 274

Още през август Министерство на културата започна проверки на търговските обекти, озвучавани с музика, за която трябва да бъдат уредени авторските и сродните права. Контролната кампания към момента има предупредителна и осведомителна цел.