Възможност за въвеждане единствено на толтакса може да има или от 1 януари 2009 година, или от 1 януари 2010 година по всички магистрали, които се ползват.

Това каза обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов по време на семинар за изпълнението на оперативната програма "Регионално развитие".

Очаква се до 2010 година такава такса да може да се плаща за преминаване по магистрала "Марица", която до тогава ще бъде завършена. Освен това в този период ще бъде завършен и участъкът от "Тракия" - между София и Бургас, както и магистрала "Хемус", каза министърът.

По думите на министъра няма да има две такси, а единна такса за всички видове автомобили.

Според Гагаузов съществува практика, според която или се плаща за определени категории пътища, или за определени видове МПС. Въпрос на експертна преценка е кое е приложимо в България, допълни министърът.

Министър Гагаузов съобщи, че вероятно размерът на толтаксата ще бъде съизмерим с цената на сегашните винетки.

"Смятаме, че е по-справедливо да се плаща по тол- системата, а не по винетната", посочи министърът.

Той информира, че тази есен се очаква да има експертна разработка във връзка с плащането на пътните такси, която ще бъде предложена за обсъждане в МС.

Припомняме, в началото на месеца депутатите приеха на първо четене законопроект, с който се въвежда заплащането на толтакса за преминаване по пътищата, включени в трансевропейската пътна мрежа. Според противници на законопроекта така българските граждани ще плащат 4 такси: данък, винетна такса, тол такса и такса за преминаване.