Предложението на ГЕРБ за подпомагане на българските производители в този му вид е пиар акция. Веригите у нас са и добре дошли, но и троянски коне за чуждо производство. Ние от БСП предлагаме квоти за българска продукция, а не обособени щандове. 

Това заяви проф. Румен Гечев, народен представител от ПГ "БСП за България", пред БНТ, съобщиха от пресцентъра на БСП.

Според него, мярката не е работеща и няма да постигне обявената си цел. 

В момента те предлагат всяка търговска верига да отдели "достатъчно място," някакви кътчета в супермаркета, където да има българска продукция. В закона не се уточнява каква площ - може и да са 20 кв. см. Ние предлагаме конкретни числа за това какви местни продукти да се предлагат - пилешко - до 51%, други меса - до 25%, мляко - 70%, да са българско производство, в това число и суровините им, каза още той.

Депутатите спорят как да се защити родния фермер

Депутатите спорят как да се защити родния фермер

17 000 са работещите на пазарите

Припомняме, че депутатите по време на днешното извънредно заседание на парламента обсъждаха мерки за защита на българския производител в извънредно положение и затваряни открити пазари.

В спора правителство - вериги са победили веригите, смята соцлидерът Корнелия Нинова. 

"Търговските вериги са добре дошли в България, тъй като благодарение на тях потребителите имаме широк избор на стоки с високо качество от цял свят. Но в същото време те са троянски коне на индустрията на Германия, Австрия, Испания, Италия", смята проф. Гечев.

От БСП не сме съгласни 80% от стоките, които купуваме, да са вносни и затова искаме да осигурим квоти на българските производители", категоричен бе той.

Той коментира и други въпроси в извънредно положение, сред които и тегленето на заем. 

"Не сме сългасни с това правителството да тегли заем от 10 млрд. лв. Искаме да се спази Конституцията - управляващите да дойдат в парламента, да ни кажат как ще похарчат парите и защо въобще се налага този заем", каза още Гечев.

Това е най-големият заем, който България е взимала за една година в своята стопанска история и трябва да бъде ясно за какво ще се усвои, настоя той. 

Горанов се отказа от заем от МВФ, БСП го похвали

Горанов се отказа от заем от МВФ, БСП го похвали

Актуализацията мина на второ четене в комисията

Според него е обезпокояващо, че управляващите също отказват да отговорят от тези 500 млн. колко ще се дадат директно и колко през търговските банки.

"Има основания да се съмняваме, че директните пари ще отидат при големите "крокодили", които плуват около ББР вече от няколко години и които усвояват големите кредити", каза още Румен Гечев.