Комисията за защита на конкуренцията санкционира с 1 милион и 800 хиляди лева общо 14 предприятия за забранено споразумение за определяне на цени при производство на олио, предаде money.bg.

КЗК наложи три имуществени санкции по 300 000 лв. на „Калиакра" АД, гр. Добрич, „Бисер олива" АД, гр. Стара Загора и „Папас олио" АД, гр. Ямбол, две санкции по 150 000 лв. на „Ню ойл" АД, гр. София и „Зърнени храни България" АД, гр. София, четири санкции по 100 000 лв. на "Звезда" АД, гр. Долна Митрополия, "Олива" АД, гр. Плевен, "Плиска" ООД, гр. Шумен и "Нива" АД, гр. Костинброд, три санкции по 80 000 лв. на "Роса" АД, гр. Попово, "Гайтек олива" ООД, гр. Стара Загора и "Златна Тракия" АД, гр. Кърджали, санкция от 20 000 лв. на "Крис ойл 97" ЕООД, гр. Каспичан и санкция от 5 000 лв. на Сдружение "Съюз на производителите на растителни масла и маслопродукти в България", гр. София.

Комисията е установила, че през 2006 и 2007 г. представителите на различните фирми са се споразумели да фиксират изкупна цена на слънчогледовото семе на нива съответно около 300-320 и 550-600 лв. за тон.

Икономическият анализ сочи, че през миналата година цената на олиото два пъти е повишена рязко през май и август.

Безспорно лошата реколта от слънчогледово семе води до покачване на цените, но то би следвало да се реализира едва след месец септември, посочват от комисията за защита на конкуренцията.

Материалите показват, че повишението на цената на олиото, от близо 70 на сто, е в резултат най-вече на предварителна нерегламентирана договорка между производителите.