Експерти откриха голяма пукнатина в дългия тунел на Кресненското дефиле, съобщава кореспондент на БНР.

Експертите проверяват съоръженията по главен път Е-79 и автомагистрала "Струма". Шест тунела трябва да бъдат инспектирани по график до края на деня.

Инспекцията стартира от Кресненското дефиле - в обратен на предварително обявения ред.

Независимият експерт проф. Юлиян Тотев от Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) коментира, че най-тревожно е състоянието на дългия 360 метра тунел. Той се намира в силно сеизмична зона.

Експертът обясни, че тунелът не е особено опасен, но трябва да му се направи хидроизолация и да се следи.

По думите му от пукнатините личи, че "яко тече в този тунел при дъжд". Освен това има надлъжна пукнатина, която върви от дясната страна на тунела. Това, по мнението на експерта, показва, че масивът работи. Юлиян Тотев допълни, че засега няма деформации, отмествания. Напукана е допълнително положената мазилка.

Припомняме, че до проверките се стигна след трагичния инцидент със загинала жена в тунел "Ечемишка". Прокуратурата вече започна да повдига обвинения по случая.

По-късно от Агенция "Пътна инфраструктура" информираха, че утре специалисти ще инспектират тунела "Траянови врата" на автомагистрала "Тракия".

В започналите миналата седмица проверки на съоръженията по трансевропейската пътна мрежа участват експерти от министерствата на транспорта и на вътрешните работи, от Агенция "Пътна инфраструктура", както и от Университета по архитектура, строителство и геодезия.

От 8.00 до 17.00 часа утре последователно ще се ограничава преминаването през дясната и лявата тръба на "Траянови врата" при 53-ти км на АМ "Тракия". Трафикът ще се пренасочва в свободната тунелна тръба.

От пътната агенция призовават шофьорите да карат внимателно, със съобразена скорост и да спазват пътната сигнализация.