"Тежкотоварният трафик трябва да плаща повече." Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който участва във форум посветен на бъдещето на кохезионната политика и възможностите за финансиране.

Нанков заяви, че от септември ще стане ясно с колко ще се вдигнат еднодневните или седмичните винетки за тежкотоварния трафик. Нанков посочи, че не е изключено редуциране на цената на винетките за леки автомобили.

Въвеждането на тол такси е основен приоритет за България

Въвеждането на тол такси е основен приоритет за България

Държавата губи по 1,5 мил. лева на ден

"Винетните такси за леки автомобили са несъизмеримо високи спрямо винетните такси за тежкотоварни автомобили", изтъкна той и посочи, че 67% от приходите от винетки са от автомобили. По думите му електронните винетки ще съкратят разходите за съхраняване, разпечатване, транспортиране на винетки на хартиен носител и този ресурс, след като бъде спестен може да бъде калкулиран в цената.

Относно винетките министър Нанков подчерта, че е необходимо политическо решение. "За тежкотоварния трафик винетката трябва да бъде вдигната. Моето мнение е, убеден съм който иска да ме заклеймява, но тежкотоварният трафик трябва да плаща повече, най-вече транзитно преминаващият", обясни Нанков.

Седем месеца внедряваме ТОЛ системата

Седем месеца внедряваме ТОЛ системата

Чака се становището на КЗК

Според регионалния министър не по-малко от 10 хиляди тежкотоварни автомобила преминават през страната дневно. Тарифирането след въвеждането на тол системата ще бъде на определени пътища. То също ще стане с решение на Министерски съвет по предложение на Агенция "Пътна инфраструктура".

Нанков коментира още, че двата основни принципа при тарифирането ще са изминати километри и нивото на автомобила. "Ще имаме възможност да варираме между отделните пътища - ще бъдат различно таксувани, както е в целият нормален свят с въведени тол системи. Ще имаме възможност да варираме както е в Германия, например и в Австрия в пиковете часове", обясни Нанков.

Така, без да се ограничава движението на тежкотоварния трафик в пиковете часове и с два пъти и половина или или три пъти по-скъпи такси, икономическата логика щяла сама да даде отговор на въпроса ще пътуват ли ТИР-овете в петък следобед към Бургас или ще изчакват петък вечерта или събота сутринта.

"Тол системата ще даде и този гъвкав подход", убеден е Нанков. Предстои държавата да обжалва забавянето на въвеждането на тол системата предвид генерираните парични загуби, възлизащи на 1,5 млн. лв. на ден. Грубата сметка показвала, че на годишна база държавата губи около 800 млн. лв. до 1 милиард от забавянето на въвеждането на тол таксите.

АПИ съди жалещите ТОЛ системата

АПИ съди жалещите ТОЛ системата

Ще има нови назначения в Пътната агенция

Министърът подчерта заради поредни жалби в КЗК отново не са отворени офертите за въвеждането на тол системата. "Няма лошо имат право, законът го позволява", коментира Нанков, но изтъкна, че по същество това е шиканиране на процедурата и злоупотреба с право. Той изтъкна още, че на фона на загубите, заделените средства за текущ ремонт и поддръжка на пътищата са едва 85 млн. лв.