Българските банки са в много по-добро състояние от времето преди кризата с Корпоративна търговска банка, заяви пред БНР американският икономист проф. Стив Ханке, известен като баща на валутния борд у нас. Ханке обърна внимание на стегнатото кредитиране в България и прогнозира последваща консолидация на банките.

„Сега вече в България има по-сериозен надзор над банките, но заради това те станаха още по-внимателни с отпускането на кредити и с обезпечаването им. Ако погледнете кредитирането в България след кризата с КТБ, то се свива, то не нараства.
Сега да се вземе кредит в България е много трудно и всичко това е заради КТБ. Това е лошата новина.
Добрата новина обаче е, че банковата система става по-силна. Аз направих някои изчисления за състоянието на системата и ми прави впечатление, че банките в момента са в по-добро здравословно състояние.” – коментира Ханке.

Той отбеляза, че кризата в Гърция е много по-тежка, отколкото повечето хора очакват. По думите му, от това за България може да има и позитивен ефект.

„Мисля, че ефектът от кризата в Гърция върху България е смесен. От една страна, много инвеститори обмислят варианта да се преместят в България, защото ситуацията там е много по-добра от тази в Гърция. България е по-сигурно и следователно по-атрактивно място за правене на бизнес в момента.
По-точно казано, от инвеститорска гледна точка, ако бизнесът трябва да се запази на Балканите, вероятно предприемачите ще си кажат: "Нещата в Гърция са толкова зле, че е по-добре да отидем в България". Това е позитивният ефект. И да не забравяме, че за българите стана много по-евтино да почиват в Гърция.” – допълни Ханке.

Той добави, че към всичко това трябва да прибавим и бежанската криза, която е огромен негативен фактор за икономиката на всички балкански страни.