За второ поредно тримесечие е регистрирано увеличение на приходите на БДЖ. За първите 6 месеца на годината печалба на цялата група "Холдинг БДЖ" ЕАД възлиза на 13 256 000 лева. За първи път от 10 години, групата, която включва "БДЖ-Пътнически превози" ЕООД, "БДЖ-Товарни превози" ЕООД и "Холдинг БДЖ" ЕАД, излиза на печалба, съобщиха от Министерството на транспорта и съобщенията (МТС).

"БДЖ-Товарни превози" ЕООД също е на печалба - от 6 904 000 млн. лева. След отчитане на ефекта от намалените инфраструктурни такси за дружеството, оперативната му печалба е 2 201 000 лева. "Товарни превози" са били на загуба за целия 10-годишен период от 2012 г. до сега.

Събев одобри създаването на „Национална компания БДЖ" ЕАД

Събев одобри създаването на „Национална компания БДЖ" ЕАД

Сред очакваните резултати са повишаване на стандарта на обслужване

От МТС обясняват, че по-високите приходи се дължат на повече изпълнени заявки за превоз на товари, както и на новите тарифи на компанията, които са актуализирани спрямо пазарните условия още в началото на годината. "БДЖ-Пътнически превози" ЕООД отчита 34% увеличение на приходите от продадени карти и билети, спрямо същия период на миналата година. Освен това, от януари дружествата за пътнически и товарни превози са предприели мерки за оптимизация на разходите.

Снимка 582047

Източник: Министерство на транспорта и съобщенията