Общините трябва да бъдат умни - трябва да се инвестира в социална инфраструктура, в екология, но трябва да се инвестира и в трансформацията на икономиката. Това трябва да бъде подкрепено с допълнителни мерки за децентрализация и насочване на повече ресурс за общините. За това настоя икономистът от Института за пазарна икономика (ИПИ) Петър Ганев при представянето на изследването "Регионални профили 2020: показатели на прага на пандемията".

"Общините, дори и да са умни и да правят правилните политики, ако нямат ресурс, трудно ще се справят в сегашната ситуация", подчерта Ганев.

От проведеното изследване стана ясно, че столицата има 4 пъти по-голяма брутна добавена стойност (БДС) на икономиката в сравнение с останалите. София е много доминирана от услугите с по-висока добавена стойност, докато Бургас и Варна също много сериозно доминират. Враца, Габрово и Стара Загора са доминиращите индустриални области.

Снимка 515725

Източник: news.bg

Навлязохме в пандемията с рекордна заетост - над 70%, докато в Монтана заетостта е под 50%. София-област дори изпреварва по заетост самата столица, отчете Петър Ганев и допълни, че без чужди капитали няма как да има подем в икономиката.

Предлагат фонд за безлихвени заеми за пострадалите от COVID кризата общини

Предлагат фонд за безлихвени заеми за пострадалите от COVID кризата общини

Отпуснатите средства трябва да бъдат върнати до края на 2021 г.

Кадрите ще бъдат ключови в процеса на трансформация на икономиката. Делът на населението с висше образование в София е над 50%, в Русе, Велико Търново, Габрово процентът е около 30% и до около 10% в Монтана.

Демографията си оставя фактор, който ограничава растежа на икономиката. Почти всички области губят население с изключение на София и Кърджали. В демографски план Пловдив е един от положителните примери, както и Варна.

Образованието по време на пандемията бил един от най-засегнатите сектори. Ефектите откъм различия и резултати не са толкова големи. Средните резултати по БЕЛ на матурата следват тенденцията от предни години, където София, Габрово, Велико Търново и Русе показват добри резултати. Смолян винаги показва много добри резултати на матурата по БЕЛ. В дъното са Търговище, Кърджали и Силистра.

Около 49% от общините в България са с просрочени задължения

Около 49% от общините в България са с просрочени задължения

Общините в Пазарджишко и Смолянско са с най-много просрочени задължения

Здравеопазването също е заело важно място в изследването на ИПИ. В Плевен, София, Пловдив и Варна медицинското образование остава фактор, който оказва влияние на средата - повече добри медицински специалисти и по-голям брой чуждестранни студенти.

Големите областни центрове регистрират повече престъпления срещу личността и срещу собствеността - от 5-6 на 1 000 до над 14 на 1 000. В София, на морето и в Северозападна България традиционно регистрират повишен дял престъпления срещу личността и собствеността.

През 2020 г. в момента, в който бъдат въведени ограничителни мерки, има много бърз и агресивен поток на хора към бюрата на труда. В момента, в който мерките биват отпуснати, веднага започва възстановяване на икономиката и хората са преориентират към нови работни места. Голямата криза била през пролетта на миналата година. В края на декември 2020 г. бизнесът бил по-подготвен за мерките, както и подкрепата на държавата била активна.

В най-тежкия кризисен период около февруари и май месец най-сериозен удар понесли общините с туристически профил. Летният сезон по морето довел до подобрение на пазара на труда в тамошните общини.

Има само няколко области - Монтана, София, Видин и Русе, където има повишение на броя на заетите на годишна база, но има срив на заетостта почти навсякъде. София, Варна, Бургас, Пловдив, Благоевград губят заетост, но пък се възстановяват и по-бързо. Има ръст на заплатите в страната в почти всички области, но в Перник и Силистра той е най-малък.

Горанов: Общините приключват кризата с излишъци, не им трябва помощ от държавата

Горанов: Общините приключват кризата с излишъци, не им трябва помощ от държавата

Той очаква липсите в бюджетите да се компенсират през юни с плащането на данъците