От Сдружението на заведенията в България изпратиха отворено писмо с няколко икономически искания. Писмото е адресирано до председателя на парламента Цвета Караянчева с копие до председателите на парламентарно представените групи, депутатите без група и до премиера Бойко Борисов.

Исканията са за периода, в който действа заповедта за недопускане на клиенти в заведенията

Гласувано: Извънредно положение заради коронавируса

Гласувано: Извънредно положение заради коронавируса

С 201 гласа "за" депутатите приеха предложението на МС

За този период от бранша искат държавата да поеме безусловно изплащане на 60% от размера на трудовото възнаграждение на всеки един зает, без обвързване с каквито и да било ангажименти от страна на работодателя - нито финансови, нито административни, пишат от Сдружението.

Те искат парите да се превеждат по сметки на работниците, като това се извършва аналогично на изплащане на болнични листове. Списък на хората, които имат право на тази помощ, да бъде взета от НОИ, като единственият критерий да бъде трудовият им договор в заведение за обществено хранене или развлечение. 

Глобиха и затвориха заведения в София, работили в нарушение на забраната

Глобиха и затвориха заведения в София, работили в нарушение на забраната

Въпросните заведения в центъра на София и в "Студентски град" са били проверени от екипи на РЗИ и МВР

Настояваме държавата да се откаже да изисква приходи в бюджета от стопански субекти, на които тя е забранила да извършват стопанска дейност, пишат от Сдружението.

Ето и останалите искания на този бранш:

  1. Безусловно поемане от държавата на дължимите към НОИ здравноосигурителни вноски за периода, за всички работещи на трудов, граждански договор или самоосигуряващите се лица.
  2. Опрощаване на плащанията за тротоарно право и данък смет за същия период.
  3. Отмяна задължението за плащане на авторски и сродни права за периода.
  4. Приспадане стойността на бракуваната стока (съгласно срока на годност, удостоверен с фактури) включително дължимото ДДС за нея от размера на последващо дължими към фиска данъци.
  5. Отмяна плащане на ДДС за периода.
  6. Отмяна влизането на Наредба Н-18 за неопределен период.
  7. Спешна промяна в ЗДДС и въвеждане на диференцирана ставка за ДДС за ресторантьорския бранш и хранителните стоки в размер на 9%, след приключване на карантинния период, с цел подпомагане възстановяването на бранша и цялата икономика.

От бранша са възмутени кат управляващите възнамеряват с "лека ръка" да ги оставят да фалират.

Категорично се противопоставяме на инсинуациите, че очакваме бюджета да ни осигури печалба. Това е лъжа. Настояваме държавата да поеме единствено пряко нанесените ни щети, пишат от Сдружението. 

Разследват защо билярдна зала в Бургас не е затворила според изискванията на МЗ

Разследват защо билярдна зала в Бургас не е затворила според изискванията на МЗ

И това разследване е под наблюдението на Апелативна прокуратура

Очакванията на бранша са за солидарност и очакват и останалите бизнеси, пострадали от карантинния период, да могат да се възползват от подобно облекчение.