КТ Подкрепа и Българската стопанска камара подкрепиха синдикатите от МВР в исканията им МВР-служителите косвено да бъдат национално представени чрез националните синдикати в разговорите на национално равнище в съвета за тристранно сътрудничество.

Божидар Данев от БСК е готов да предложи законови изменение, за да се постигне това, а вицепрезидентът на КТ „Подкрепа" Димитър Манолов смята, че подобно предложение би трябвало да има конституционна подкрепа

„Има необходимост от реформи в пенсионната система, но тези реформи не трябва да бъдат с рязко изменение на параметрите, а плавно, уверено и с достатъчно инструменти за лекуване на пенсионната система", коментира Данев една от консенсусните точки, с които са се съгласили всички представители в разговора между БСК, Подкрепа, синдикалната федерация на МВР и представители на НОИ.

По думите му системата в момента е в едно много тежко състояние и сегашните предложения няма да помогнат за решаването на проблемите в пенсионната система, а само ще отложат проблема с година и половина. „Стигнахме до убеждението, че на всеки три месеца ще правим подобни такива консултации", обяви още Данев, който бе домакин на срещата.

Димитър Манолов от своя страна заяви категорично, че КТ „Подкрепа" е абсолютно солидарна с несъгласието на синдикалните организации в сектор „Сигурност" за идеите за промяна на пенсионния модел на работещите в тези системи. „Считаме го за прибързано, необмислено, създаващо напрежение сред хората, които работят там и демонстриращо непознаването на базови принципи на моделиране на осигурителни системи", коментира Манолов.

По думите му текстовете в закона за МВР, които не дават възможност на синдикалните организации на държавни служители от системата да членуват в национално представени синдикални организации, са противоконституционни и трябва да бъдат променени. „Тук е въпросът защо толкова години никой не се сети да сезира Конституционния съд", допълни още Димитър Манолов.

Зам.-председателят на КТ „Подкрепа" смята още, че: „ако трябва да бъдат правени промени, а това очевидно се налага, те трябва да бъдат направени чрез сериозен вътрешен анализ на системата като такава, на всички работни места - от министъра до последното работно място надолу, за да бъде преценено кои работни места имат нужда от компенсиране на условията, в които се полага труд, през някакви други механизми".

Манолов сподели, че е останал изключително изумен от констатацията на вицепремиера Дянков, че тази пенсионна реформа не се е състояла през 1999-2000 г., а сега се правела за първи път. Представителят на синдиката подчерта, че това, което по думите на Дянков, не е било направено като реформа, се е подготвяло повече от 2 години с пълен анализ.

„Сега изведнъж се събудиха 21 народни представители с някакъв знак отгоре (все едно какво значи отгоре в този случаи) и решиха да правят неща, които само ще доведат България до недобри неща", коментира иронично Манолов.