Камарата на строителите иска среща с Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) заради разпространяване на подвеждаща информация свързана с изразходването на европейски средства.

От камарата настояват за среща с директор на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) Виле Итала,като подчертават, че подобни информации уронват престижа на българския строителен бранш и подкопава доверието в българските и европейските институции.

От КСБ са категорични, че винаги са спазвали стриктно законите в страната и са работили за създаване на честна и прозрачна конкурентна среда в бранша.

По думите им в медийните атаки срещу тях прозират политически интереси.

Строителите обвиниха Елена Йончева в набеждаване, искат оставката й

Строителите обвиниха Елена Йончева в набеждаване, искат оставката й

Ако не последва реакция, те ще свикат протести…

Според тях сайтовете работещи с неясно и непрозрачно финансиране, разпространяват публично фалшиви новини срещу водещи строителни компании, изградили едни от най-мащабните инфраструктурни проекти, големи работодатели и данъкоплатци.

Членовете на камарата смятат, че обвиненията срещу строителните фирми за некачествено изпълнение и непрозрачност на обществени поръчки са прераснали в обвинения за злоупотреби с евросредства и са преминали всички граници.

За техническа експертиза на проблемните пътища настоява БСП

За техническа експертиза на проблемните пътища настоява БСП

Да се извърши от независима европейска лаборатория

Те подчертават, че манипулацията е настъпила с внасянето на "петиция за независимо разследване и замразяване на еврофондовете", на сайта "Биволъ".

От КСБ считат, че всички договори по европейските програми са реализирани и приключили законосъобразно, под контрола и одита на българските и европейските институции.

По думите им това не е първата петиция с оклеветяващи и не отговарящи на истината твърдения на въпросния сайт.

Цацаров поиска имунитета на Марешки, Йончева и още 4 депутати
Обновена

Цацаров поиска имунитета на Марешки, Йончева и още 4 депутати

Социалистът Георги Михайлов дава имунитета си

 т КСБ изразяват и своето желание за съвместни инициативи свързани с прозрачността при усвояването на европейските средства.

Според представените данни от камарата официално регистрираните фирми в Централния професионален регистър на строителя са близо 5100, включително чужди компании, в които са заети над 250 хиляди души.

Припомняме, че депутатът на БСП Елена Йончева заедно със свои колеги, внесоха искане в АПИ за техническа експертиза на проблемите пътища в страната. 

След това от камарата на строителите в България заявиха, че обвиненията на депутатката срещу строителния бранш са политическа атака. 

От браншовата организация настояха за оставките на депутатите Елена Йончева, Христо Проданов, Крум Зарков и Георги Свиленски, "които стоят зад искането за експертиза с внушението, че от българските магистрали се краде". 

На 8 ноември главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на Йончева, Марешки и още четирима депутати. 

Веднага след оповестяването на информацията депутатът от БСП Георги Михайлов заяви в кулоарите на парламента, че се отказва от имунитета си.

Последва го и Елена Йончева, която пък определи действията на прокуратурата като политическо преследване.