По време на посещението на българската правителствена делегация в Португалия министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов е посочил пред португалските инвеститори перспективните сфери за реализиране на съвместни инициативи - ВиК сектора и предстоящото концесиониране на пристанищата за обществен транспорт.

По думите му в момента Министерството на транспорта подготвя промени в Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на България, с което ще се създадат конкурентни условия за развитието на пристанищните услуги.

Близо 100 португалски и български бизнесмени са участвали в икономически форум в Лисабон, съобщиха от правителствената пресслужба.

По време на визитата си премиерът Сергей Станишев е придружен от над 30-членна бизнес делегация, в която са представители на компании от хранително-вкусовата, фармацевтичната и текстилната индустрия, високотехнологичния и строителния бизнес и др.

В програмата бе работен обяд с ръководители на 30 водещи компании от Португалската индустриална асоциация, в който са участвали представители на Subercor, Portucel, EFAPEL,Ernesto Santos&Filho, Coelima, Crisal, Grupo Lena, Somague, Mota, MSF, Umbelino Telhas и др.

През 2006 г. стокообменът между България и Португалия достигна 93 млн. долара, което е ръст от 45 на сто за последните 15 години.

За португалския пазар страната ни е изнесла стоки за 57,1 млн. долара, предимно суровини и стоки с ниска степен на преработка като плосковалцувани продукти от желязо, ациклени алкохоли, пшеница.

За периода 1999-2006 г. португалските инвестиции в България са близо 10 млн. долара. Те са основно в преработката на корк, винарската и обувната промишленост и др.