Няма отстъпление от идеята за намаляване на ДДС за ресторанти и хотели. Това стана ясно от коментара на икономическия министър Емил Караниколов, с което опроверга твърдения, че с вратичка в закона се позволява на ресторантският бизнес да продължи да плаща осигуровки на минимална работна заплата.

Според Караниколов всяко изменение на данъчни закони трябва да се прави след широко обсъждане.

Намалиха на 9% ДДС-то за туризма, ресторантите и книгите

Намалиха на 9% ДДС-то за туризма, ресторантите и книгите

Предложението мина със 107 гласа "за", "против" - 1 и "въздържали се" -68

В случая обаче заради извънредното положение секторът бил засегнат на 100%. Те ще имат проблеми тепърва в това да върнат доверието на потребителите, смята министърът. Мярката обаче щяла да осигури някаква ликвидност в сектора, а тези хора имат кредити, защити секторът Караниколов.

Помага се и на други сектори. Програмите на ведомството му нямало да стигнат за всички стопански субекти.

Припомняме, че на 12 май премиерът Бойко Борисов направи отстъпка пред хотелиерите и ресторантьорите - ДДС става 9% за заведения, заведения за обществено хранене и развлекателен сектор, категоризирани по Закона за туризма.

Преди това ГЕРБ и Обединените патриоти подписаха Закона за ДДС, с което ставката се намалява на 9% за хотели, ресторанти и книги. Намаленото ДДС ще важи до края на следващата година.

Финансовото министерство твърдо против намаляването на ДДС за стоки и услуги

Финансовото министерство твърдо против намаляването на ДДС за стоки и услуги

1,763 млрд. лв. ще са загубите за бюджета ако се изпълнят исканията

Бюджетната комисия също прие на първо четене по-ниското ДДС са хотели и ресторанти. Знаково на заседанието обаче не присъства нито финансовия министър Владислав Горанов, нито председателя на комисията Менда Стоянова от ГЕРБ.

Финансовото министерство излезе с позиция, че е твърдо против нямаляването на ДДС за стоки и услуги.