Подписан е протоколът за отстъпка от 11 % в цената на руския газ за България от април до края на годината.

Това стана ясно по време на пресконференция във Варна на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, съобщи "Фокус".

На нея присъства и Александър Медведев, заместник-директор на „Газпром".

През последните пет месеца обсъждахме детайли по „Южен поток",  каза Делян Добрев.

Подписани са още два важни протокола, стана ясно на брифинга - България се ангажира да подпише инвестиционно решение за „Южен поток".
Третият протокол е за доставките на газ през 2013-а година.

Припомняме, строителството на „Южен поток"  ще започне в края на 2012 г. и трасето ще бъде готово до две години.

Тези срокове за стратегическия газопровод обяви лично руският президент Владимир Путин.

Според силния човек в Кремъл, Южен поток е общоевропейски проект, а потребността от доставка на газ в Европа ще се увеличава, въпреки кризата.

Българската страна има ангажимент да подпише инвестиционното решение за тръбопровода до 15 ноември.

Забавянето идва, след като в началото на лятото стана ясно, че в това споразумение са се появили и други параметри, които касаят финансовия модел на проекта и които страната ни трябва да обмисли много внимателно.

Успешното сътрудничество между България и Русия може да продължи развитието и на други проекти в сферата на енергийното сътрудничество, заяви от своя страна Александър Медведев.

Той посочи два такива проекта - първият е в сферата на разширяването на възможностите за сътрудничество за съхраняване на газ в България. Вторият проект е създаването на нови генериращи мощности в България, които ще работят с газ и които ще позволят да се удовлетворяват потребностите на страната ни от електроенергия и топлинна енергия.