Десет големи държавни компании в Китай създадоха фонд за преки инвестиции в размер на 350 млрд юана ($52,5 млрд). Неговата цел е да финансира структурни промени в държавните предприятия, включително сливания и поглъщания. Това съобщава Reuters, позовавайки се на китайското издание Economic Information Daily.

Сред основателите на фонда са такива крупни държавни предприятия като мобилния оператор China Mobile, производителят на влакове China Railway Rolling Stock Corporation и петролната и химическа корпорация China Petroleum & Chemical Corp (Sinopec).

Управлението на новия фонд ще бъде в ръцете на Комитета за контрол и  управление на държавното имущество на Китай.

Компаниите учредителки на новия фонд вече са осигурили първоначалния уставен капитал в размер на 131 млрд. юана ($19,6 млрд.), отбелязва изданието.

Ефективността на държавните предприятия се превръща във все по-голям проблем за китайската икономика и е една от причините за забавянето на икономическия растеж на страната. Властите предприемат напоследък редица мерки в тази насока, свързани например с намаляване производствения капацитет на отрасли като въгледобива и стоманодобива.