Въпросът за работните заплати е централен и за ВиК сектора. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров на форум за социалния диалог в сферата. Синдикатът очаква промени в нормативната уредба. 16 000 заети с бранша получават, по думите му, недостойни възнаграждения.

С над 40% трябва да се увличат заплатите във ВиК сектора, по думите на Димитров. Недостатъчно са и мерките за квалификация и преквалификация. Трябва да се поеме ангажимент за наваксване на доходите в сектора. Годишно този ръст трябва да е поне 15% според изчисленията на синдиката.

КЕВР: ВиК-та масово не покриват изискванията за качество на водата

КЕВР: ВиК-та масово не покриват изискванията за качество на водата

След извънредната проверка по искане на прокуратурата

Безпрецедентна липса на интерес има към инженерното образование във ВиК сектора, притеснен е президентът на КНСБ. Средната възраст на заетите в отрасъла е висока. Тук драматично сме извън пазара на труда, според него, а трябва непрестанно да се инвестира в знания и умения на работещите в бранша. Само така ще има качествена промяна.

Цените на ВиК услугите трябва да почиват върху тяхното качество.

Заради всички проблеми в сектора има надежда в бъдещия ВиК холдинг. Синдикалист номер едно иска политиците като поемат ангажимент да го изпълняват.

ВиК холдингът финансира региони с ограничени водни ресурси

ВиК холдингът финансира региони с ограничени водни ресурси

Целта е намаляването на загубите на водата чрез инвестиции

Припомняме, че решението за създаването на "Български ВиК холдинг" ЕАД беше взето от Министерския съвет на 16 януари 2020 г. след разразяването на кризата с водата за област Перник.

Дружеството е със 100 % държавно участие и с принципал министърът на регионалното развитие и благоустройството. Уставният му капитал е в размер на 1 млрд. лв.