КНСБ предлага промени за пресичане на практиката да не се изплащат заплати на работниците. Според синдиката това може да стане с изменения в пет закона - Кодекс на труда, Търговски закон, Граждански процесуален кодекс, Закон за гарантираните вземания на работниците и служителите и Закон за обществените поръчки.

Гарантиран размер на трудовото възнаграждение при обективни затруднения на работодателя е сред предлаганите от синдикалистите промени. От КНСБ предлагат нов текст в Кодекса на труда. Той ще позволи, когато работодателят има обективна невъзможност да изплати цялото дължимо трудово възнаграждение на работника, да му плати 60 на сто от брутното възнаграждение. Сумата обаче не трябва да е по-малко от минималната работна заплата за страната и за не повече от две месечни възнаграждения.

КНСБ иска реакция на държавата заради неизплатени заплати

КНСБ иска реакция на държавата заради неизплатени заплати

Никой не знаел каква е точната сума

КНСБ иска също да се даде право на работниците и служителите да поискат да се открие производство по несъстоятелност по Търговския закон. Също така се предлага при фалирал работодател, работниците да отидат на първи ред вземания от масата на несъстоятелността на фирмата. В момента те са на четвърто място след вземания на банки и други привилегировани търговци.

От синдиката предлагат също да се изплащат еднократни обезщетения за забавени заплати при временна финансова криза на работодателя от Фонда за гарантирани взимания на работниците и служителите.

От КНСБ настояват възможността за принудително изпълнение срещу работодателите отново да бъде въведена в Гражданско-процесуалния кодекс. По силата й имаше възможност извънсъдебно да се издава изпълнителен лист по вземания на работниците и служителите, произтичащи от трудови правоотношения, като за това не е нужно да се чака съдебното дело за неизплатени заплати да приключи.

Синдикалистите намират за радикална мярка предложението в Закона за обществените поръчки да се уреди отстраняване и на подизпълнители, освен изпълнители, от обществени поръчки, ако имат забавени възнаграждения към работниците за дълъг период от време.

От КНСБ припомнят, че никой не знае каква е сумата на неизплатените заплати на работниците. По данни на инспекцията по труда те варират от 30 до 90 млн. лв. годишно. Припомня се също, че това са само сумите, констатирани при проверки или инциденти като този в мина "Оброчище".