Компромисът за продължителността на командироването не съответства на нуждите на дружествата, работещи на единния пазар. Това се посочва в позиция на организацията на работодателите в Европа BusinessEurope, в която членуват бизнес федерации от 34 държави на Стария континент. Позицията на BusinessEurope бе разпространена от Българската стопанска камара (БСК).

В ЕС се разбраха за нови трудови правила, предотвратяващи "социалния дъмпинг"

В ЕС се разбраха за нови трудови правила, предотвратяващи "социалния дъмпинг"

Макрон е доволен

Според становището на BusinessEurope общият подход за преразглеждане на директивата за командироването, приет от Съвета по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси, не отговаря на нуждите на бизнеса.

Припомняме, постигнатият компромис предвижда продължителността на командироването да се намали до 12 месеца с възможност за удължаване на срока до 18 месеца. Удължаването става чрез депозиране на мотивирано уведомление от страна на даденото дружество.

Според представителите на бизнеса в Европа дългосрочната мобилност е сравнително често срещана практика в сектори като производствени и бизнес услуги, а ограничаването на мобилността може да навреди на дейностите в тези сектори с висока добавена стойност. Всичко това може да подкопае функционирането на единния пазар за услуги, категорични са работодателите.

Транспортните работници извън директивата за командировки иска Андрей Новаков

Транспортните работници извън директивата за командировки иска Андрей Новаков

Допълнителната инфраструктура да се плаща с европари

Представителите на бизнеса в Европа предлагат необходимите бизнес нужди да бъдат по-добре признати в бъдещите преговори в рамките на тристранните срещи. Според тях за дружествата на целия континент е важно да е гарантира, че правилата са правно ясни, изпълними и не ограничават действителните дейности за командироване.

BusinessEurope призовава Съвета, Европейския парламент и Комисията да подкрепят първоначалния период на командироване от 24 месеца, както беше предложено от Европейския парламент. Работодателите в Европа призовават институциите и да позволят удължаването на този период по начин, който е напълно съвместим с правилата за координация на социалната сигурност, като по този начин ще се избегне ненужната тежест на бюрокрацията.

Според BusinessEurope мерките в случаите на измама и злоупотреба, водещи до нелоялна конкуренция, също не са добри за бизнеса, защото предвиждали дискредитиране на цялата дейност на дружеството.

Командированите наши работници по евродирективата били само 14 хил. души

Командированите наши работници по евродирективата били само 14 хил. души

Директивата не засяга всички, които са си намерили работа в ЕС

"Това е лош компромис, движен от политически символизъм. Вместо да защитава свободното движение и да налага вече съществуващи правила за борба със злоупотребите, Съветът акредитира мит, че съществуващите правила трябва да бъдат променени, за да се бори срещу социалния дъмпинг и да се раздели Европа", отсякоха европейските работодатели.

Българите, румънците и социалният дъмпинг

Българите, румънците и социалният дъмпинг

Когато фирми от България изпращат работници в по-богати страни от ЕС...