Около 3 лв. е разликата в цената на свинското месо в сравнение с миналата година. Основната причина за това е чумата по свинете. Това заяви пред БНТ председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов.

Той обясни, че поскъпването е започнало от 5 август. Ако по-рано нивата са били от 9 лв., то сега цената на врат без кост е 12 лв., по негови думи.

Иванов обясни, че пазарът е нестабилен и няма равновесна цена. Поради тази причина имало "доста сериозна вариативност" при ценообразуването на свинското.

20% спад в производството на свинско месо у нас заради чумата

20% спад в производството на свинско месо у нас заради чумата

Търговци масово предлагат замразено свинско от резервите на Европа, пласирайки го като прясно

По негови данни в момента вносното свинско преобладава, особено за обработка. Той обаче смята, че са били предприети добри мерки за биосигурност.

Иванов посочи, че в момента при краставиците има свръхцена, но това било нормално предвид сезона. "При картофите, зелето и лука имаме по-ниски равнища в сравнение с миналата година. И обратно, при плодовете - имаме много евтини", коментира той.

По негови думи това е антиподът на това, което се е случило през 2018 г. - много евтини плодове, а скъпи зеленчуци. Той обясни, че това е обусловено от реколтите през годината както у нас, така и в Европа, тъй като България следва тенденциите на случващото се в ЕС.

Иванов посочи, че в последните 10 години цените на плодовете и зеленчуците се движат в нормални граници.

При основните хранителни продукти - захар, фасул, олио, брашно, ориз, има стабилитет при цените в повече от 10-годишен период.

Според него млечният пазар е силно подценен и цените са вследствие на силната конкуренция. Той отбеляза положителна тенденция в сферата на потреблението - купуват се по-скъпи, но качествени продукти.

Не поскъпване, а поевтиняване на свинското се очаквало заради чумата

Не поскъпване, а поевтиняване на свинското се очаквало заради чумата

Истерията води до свиване на пазара, обясняват от БАБХ