От Браншовия съюз на производителите на яйца към Асоциацията на земеделските производители в България призоваха потребителите да купуват български яйца за предстоящите Великденски празници.

Във връзка с икономическата обстановка в страната препоръчваме на потребителите да закупуват български яйца. Така те подкрепят българските производители, които са покрили всички изисквания за хуманно отношение към кокошките носачки, съгласно регламентите на ЕС, но всичко това е постигнато с цената на значителни инвестиции от страна на българските производители, посочват от организацията.

От там предупреждават и за възможни нередности с тази стока в магазинната мрежа у нас. Те изразяват своето опасение, че е възможно партидните номера на засечените яйца с произход Полша да не отговарят на оригиналното свидетелство, издадено от производителя или пакетажния център.

В сигнал, изпратен до отговорните институции, е приложен етикет на който липсва номер на пакетажна станция. Това е нарушение на Наредбата за изискванията за търговия с яйца за консумация. Такава продукция е засечена в склад на фирма „Никитов", гр. Пловдив, а по информацията на производителите на яйца тази продукция се реализира в Пловдив, Перник, Сандански и Петрич.

От АЗПБ напомнят на потребителите при покупка на яйца да обръщат специално внимание на срока на годност на яйцата, машинно изписан на етикета върху кутиите или корите за яйца. Тази стока има 28 дни срок на годност и може да се изчисли кога са снесени и колко пресни са яйцата.

Според изискванията маркировката на яйцата от клас "А", предназначени за предлагане на пазара, се извършва върху черупката с кода на производителя.

Кодът на производителя се състои от шест цифри и две букви, като се образува от ветеринарния регистрационен номер на обекта съгласно Наредба за минималните изисквания за хуманно отношение при отглеждане на кокошки носачки - цифрата, посочваща метода на отглеждане, инициалите "BG", кода на областта и трицифрен пореден номер на производителя при вписването му в регистрите на регионалните ветеринарномедицински служби (РВМС).

Яйцата от клас "В" в случаите, в които се търгуват на територията на България, не се маркират с код на производителя.

При маркировка върху черупката се използва трайно, неизмиващо се мастило, предназначено за хранително-вкусовата промишленост, което се нанася по начин, позволяващ яснота и четливост на маркировката, се посочва още в наредбата.