Аутомотив индустрията е сред тези, които са най-иновативни и носят най-голяма добавена стойност. Това заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер при откриването на международната конференция Automotive&Mobility Forum 2022, която се провежда в София и събира участници от целия регион на Балканите и Източна Европа. Участие в конференцията взе и президентът Румен Радев.

По думи на Лорер страната ни може да се превърне в център за иновации за сектора, особено за електромобили.

Той посочи, че автомобилната индустрия e сред водещите и е приоритетна за привличане на инвестиции в страната, като броят на заетите в нея продължава да нараства и през настоящата година.

Лорер изтъкна, че тенденцията е, че все повече инвеститори проявяват интерес да открият у нас, освен производството си, и развойните си центрове.

Окончателно: България ще произвежда електромобили

Окончателно: България ще произвежда електромобили

До 20 000 германски електромобила на година на терена на завод "Балкан" в Ловеч

Според него бъдещето е свързано с електромобили и автономните автомобили. "Можем да бъдем сред водещите в разработката на софтуер за тях. Разполагаме с много добри български инженери, чиято основна дейност ще бъде разработка на следващо поколение хардуер и софтуер за компаниите от сектора", подчерта Лорер.

Той отбеляза, че през последните месеци се работи активно по нови 7 потенциални проекта в аутомотив сектора с приблизителна стойност над 2 млрд. лв., като по тях се очаква да бъдат разкрити над 4 000 нови работни места.