Неправомерното ползване на земеделска земя у нас е в много големи мащаби и този процес умишлено не се контролира от общините.

Това коментира председателят на браншовата организация Борислав Петков, цитиран от money.bg

По думите му повече от 300 000 декара земеделска земя, която принадлежи на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи, е била незаконно ползвана през тази година.

При липсата на договорни отношения за ползване на земята, кметовете трябва да разкриват извънбюджетни сметки, по които арендаторите да превеждат средния размер на годишната рента предварително, обясни Петков.

Според него обаче общините масово отказват да го правят. Основната причина е непознаване на законите, а често пъти и конфликт на интереси.

Припомняме, още през май Петков поиска изцяло нов закон за арендата в земеделието, който да урежда отношенията между собствениците на земи, ползвателите им, държавата и общините.

Още преди половин година той предупреди, че половината от обработваемата земя у нас се използва без сключен договор със собствениците, а много арендатори декларират пред държавата използването на землища, за да получат субсидии. След това отричат да са ги използвали, за да не платят аренда на собствениците.