Предизвикателствата пред малките и средни предприятия (МСП), предприятия на социалната икономика, занаяти и свободни професии/Готовност за постигане на целите 55 ще представят на 26 септември 2022 г. в София от секция INT на Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК) и АИКБ, съобщиха от работодателската организация.

(Европейският икономически и социален комитет е структура в рамките на Европейския съюз, която представлява организираното гражданско общество в Европа пред другите структури на съюза: Европейски парламент, Съвет на Европа, Европейска комисия - б.р.).

На събитието ще бъдат представени и актуални документи по темата, като се вземат предвид предизвикателствата, пред които са изправени МСП, предприятията от социалната икономика, занаятите и свободните професии в световен, европейски и български контекст, както и възможностите, които им се предлагат, ако успешно се адаптират към климатично неутралния свят.

Поводът е двойната революция на прехода и възможностите и предизвикателствата, които неутралността на климата и свързаните с това нови технологии носят за бизнеса и обществото като.

Обща приоритетна цел на Секцията за единен пазар, производство и потребление (INT) на Европейския икономически и социален комитет и на АИКБ е подготовката на бизнеса за успешна трансформация към неутралност на климата.

Срещата е продиктувана от нарастващата нестабилност на пазара, по-краткия жизнен цикъл и по-голяма комплексност на продуктите, както и на прекъснати глобални вериги за доставки. Целта е да се обсъдят мерки за подкрепа на компаниите, за да станат по-гъвкави и да реагират на новите бизнес тенденции.

Необходими са мерки за подобряване на ефективността и ускоряване на иновациите, включително и разработване на нов модел за споделяне, като например споделяне на оборудване или продажба на мощности. Настоящият свят се характеризира с голяма доза несигурност и бързи промени, които е изключително трудно да се предвидят и управляват качествено.

Над 43 млн. са изплатени на микро- и малки предприятия заради COVID кризата

Над 43 млн. са изплатени на микро- и малки предприятия заради COVID кризата

Одобрени за финансиране по процедурата са 7 388 броя

В програмата е предвидено обсъждане на подкрепа за микро-, малките и средни предприятия заради високите цени на енергията и липса на доставки и материали и продукти заради руското нашествие в Украйна. Поради извънредните обстоятелства ЕИСК счита, че следва да се предостави подходяща гъвкавост в графиците на Европейския зелен пакт (ЕЗП) във времето до края на кризата, като същевременно се гарантира, че целите няма да бъдат изоставени по каквато и да е причина.

Предвижда се и създаване на "центрове за кръговост" в различни региони - да засили сътрудничеството между дружествата в различните сектори и да улесни разработването на нови практики и процеси, включително демонстрирането на нови технологии. 

ЕИСК счита, че е важно да се включат представители на ММСП в изготвянето на секторни пътни карти за действия в областта на климата на национално равнище, както и в оформянето на пътищата за преход на равнището на ЕС за различни бизнес екосистеми, като по този начин се повишат и знанията относно обмена на най-добри практики, правилното разпределение на ресурсите и ефективното прилагане.

От ЕИСК призовават ЕС и държавите членки да ускорят екологосъобразните инвестиции на ММСП, като осигурят благоприятна, предвидима и насърчаваща регулаторна среда, включително безпроблемни процедури за издаване на разрешения и облекчаване административната тежест.