Миньорите обявяват в протестна готовност, ако държавата не предприеме мерки, с които да се противопостави на новите европравила за ТЕЦ-овете на въглища.

Това става ясно от Декларация от Синдикалните съвети и Стачни комитети на ФСО "Подкрепа" и ДСО на КНСБ при "Мини Марица-изток" ЕАД. Синдикатите настояват България да се присъедини към оспорването на процедурата.

"Като представители на работниците и служителите от най-голямото въгледобивно дружество в България "Мини Марица-изток" ЕАД, сме крайно притеснени от неглижиране на проблемите пред българската енергетика от страна на МОСВ и МЕ, възникнали с решението на ЕК за приемане на Референтния документ за най-добри налични техники за големи горивни инсталации от 28 април 2017 г.

ТЕЦ-овете ни имат бъдеще след по-строгите норми, успокоява МОСВ

ТЕЦ-овете ни имат бъдеще след по-строгите норми, успокоява МОСВ

Предвидена е възможност за дерогация

Миньорите настояват България да се присъедини към страните, които искат прегласуване поради нарушена процедура и неизпълними технологични параметри на приетия Регламент на ЕК за Големи горивни инсталации, който "застрашава енергийната ни система и националната сигурност".

"В противен случай се поражда съмнение, че определени заинтересовани кръгове, чрез поставени лица по високите етажи на властта, се стремят да доведат електроенергетиката от местни въглища до технологичен и финансов фалит", се посочва още в документа.

Той е адресиран до председателя на Народното събрание Димитър Главчев, премиера Бойко Борисов, енергийния министър Теменужка Петкова и министъра на околната среда и водите Нено Димов.

Екстремистка е екологичната позиция за закриване на въгледобива

Екстремистка е екологичната позиция за закриване на въгледобива

Георги Пирински настоява за категорично становище на правителството

"Декларираме, че при непредприемане от Ваша страна на незабавни мерки, ще използваме всички позволени от закона действия за запазване на българския въгледобив, гарантиращ енергийната независимост на Република България", се посочва в заключение в декларацията.

Припомняме, против приемането на Заключенията гласуваха още седем страни - Чехия, Полша, Германия, Румъния, Финландия, Словакия и Унгария, но независимо от това документът беше приет с 20 гласа "за" и 8 "против".

България също гласува против, тъй като счита, че в новите критерии не е отчетена в достатъчна степен спецификата на местните лигнитни въглища от въглищния басейн "Марица Изток". Преди това е нашите евродепутати се обявиха и обединиха против приемането на новите правила.