Едностранното подчертаване само на екологичния аспект, че въгледобивът в България трябва да бъде закрит, е екстремистка позиция, която не се съобразява с реалните проблеми на страната. Това коментира в интервю за News.bg Георги Пирински, евродепутат от групата на Прогресивния алианс на демократите в ЕП.

Според него подобна позиция не е съобразена с възможностите за постепенен преход към екологично по-чиста енергия.

"Така че трябва и в страната не просто да се отхвърлят позициите на едни или други еколози с аргумента, че те са инспирирани от други мотиви, а сериозно и отговорно да се посочи, че тяхната позиция е нереалистична и едностранна", категоричен е Пирински. Според него има и реалистична позиция, която може да постигне.

Евродепутатите ни обединени в защита на въглищното ни производство

Евродепутатите ни обединени в защита на въглищното ни производство

С обща позиция за Референтен документ за Големи горивни инсталации (LCP BREF)

Евродепутатът подчерта, че дебатът за прехода към нисковъглеродна енергетика и производство върви по много линии - в рамките на Европейския съвет, Съвета на министрите в отделните състави, в Европейския парламент.

"Имаше резолюция, приета в Европейския парламент по директивата за изменение на директивата за търгуване с емисии, така че това е една дискусия, която е в контекста на борбата с климатичните изменения. Тя е много силно доминираща тема във всички възможни области, не само в енергетиката. Нашето общество трябва да се информира много по-активно, сериозно и обективно и дискусията да бъде на равнището, на което се обсъжда и в други страни, защото предизвикателствата пред нас са особено сериозни", допълни още Пирински.

Той изрази становище, че България може да има единна позиция по отношение на въгледобива, в която да бъде застъпена позицията на Европейската асоциация за въглища и лигнити. Въпросната асоциация твърди, че ЕК е заложила неверни показатели по отношение на сероочистващите инсталации, използвани в ТЕЦ-овете.

Ще плащаме 1 млрд. лева годишно за внос на ток, ако приемат евродиректива

Ще плащаме 1 млрд. лева годишно за внос на ток, ако приемат евродиректива

Отпадането на мощности на ТЕЦ-овете ще доведе до съкращаване на 33 хиляди заети

"Много ясно е заявено, че предложенията, които се правят в документа - актът на Европейската комисия практически водят до закриване на въглищната индустрия", коментира Пирински готвения референтен документ за най-добри налични техники за големите горивни инсталации (LCP BREF), който е част от цялостната реформа на ЕС за търговията с емисии, ограничава количествата серен диоксид, живак и азотни окиси, изхвърляни в атмосферата. По думите му готвените изисквания ще се отразяват крайно отрицателно на цялата индустрия в ЕС. Такова е и становището на Европейската асоциация по въгледобив и лигнити.

Той изтъкна, че във въпросната позиция ясно е казано, че Европейската комисия трябва да почувства категоричният отказ на правителствата на държавите да допуснат такова развитие. По думите му единна позиция на България може да бъде изработена до 28-ми април. Тогава плановете ще бъдат гласувани от Комитета по околна среда към Европейската комисия.

"Експертизата е на лице, волята за единна позиция също е споделена, остава да се свърши работата", коментира още той. Според Пирински, след като бъде изработена общата позиция тя може да послужи на междуправителствено равнище от експертните групи на отделните страни членки.

"Следва да се изпрати категорично становище на нашето правителство и до всички, които ще участват на 28-ми април в това гласуване", коментира още той.

Нова евродиректива затваря три ТЕЦ-а от "Марица-изток"

Нова евродиректива затваря три ТЕЦ-а от "Марица-изток"

Директивата е за най-добри налични практики за големите горивни инсталации

По думите му една единна позиция на страната може да бъде оръжие на всеки евродепутат при изказванията му пред Европарламента и в обръщения до президента на ЕК.

"Едностранното подчертаване само на екологичния аспект и то в едни крайни позиции, че трябва да се закрие въгледобивът в България, че трябва да се закрият мощностите, които са на въглища и лигнит, е екстремистка. Тя не се съобразява с реалните проблеми на страната", категоричен бе Пирински.