Световната икономическа криза е засегнала и железопътния транспорт у нас. В тази връзка са предприети антикризисни мерки от Министерството на транспорта.

Това заяви министърът на транспорта Петър Мутафчиев и добави, че с намаляване на товарите трябва да се оптимизира и съставът.

С 20% са паднали товарните превози и това ще доведе до съкращения, каза министър Мутафчиев, без да посочи конкретни цифри. Според него, обаче, кадрите в железопътния транспорт трябва да бъдат запазени, за да има БДЖ готовност да поеме нарастването на товарите след преминаването на кризисния период.

"Целта не е поголовно да се съкращава, а мерките да бъдат с най-ниска социална цена и най-леки последствия за бъдещото развитие на железопътния транспорт", каза министърът.

Мутафчиев посочи, че изпълнението на антикризисните програми е свързано и със средствата, които ще се получат от държавата.

Припомняме, по-рано днес регионалният лидер на КТ "Подкрепа" в Пловдив Атанас Кръстев заяви, че около 150 души ще бъдат уволнени от БДЖ в пловдивско, но причината не е глобалната криза, а решенията на ръководството на компанията.