Ръстът на заплатите в бюджетния сектор и повишението на цените на горивата, металите и други вносни суровини са дали своето благоприятно въздействие върху данъчните приходи. Според официалното съобщение на Националната агенция за приходите (НАП) близо 8,8 милиарда лева са постъпленията в нея към 28 април 2021 година. Тази сума е с над 914 млн. лв. повече спрямо същия период на миналата година. В края на април 2020 година данъчните приходи възлизат на 7,9 млрд. лв.

НАП отчете над 75 млн. лв. подкрепа на малкия и среден бизнес

НАП отчете над 75 млн. лв. подкрепа на малкия и среден бизнес

7-8% са отказите на подадени заявления

От НАП подчертават, че рекордните постъпления от данъци и осигурителни вноски се случват в условия на продължаваща пандемична обстановка и при отложено за юни 2021 г. (вместо до края на март) внасяне на корпоративния данък. Към 28 април 2021 г. приходите са над 1,3 млрд. лв. данък върху доходите на физическите лица, 490 млн. лв. корпоративни данъци и 2,8 млрд. лв. ДДС.

Общият размер на приходите от осигурителни вноски за периода е 3,7 млрд. лв., като от тях 2,2 млрд. лв. са за държавно обществено осигуряване, 942 млн. лв. - за здравноосигурителни вноски и 527 млн. лв. - за допълнително задължително пенсионно осигуряване.

Правителството прие доклада за касовото изпълнение на държавния бюджет

Правителството прие доклада за касовото изпълнение на държавния бюджет

Приходите, помощите и даренията по КФП към март 2021 г. са в размер на 11 348,1 млн. лв.

Най-висок е ръстът на постъпленията при данъците върху доходите на физическите лица - над 12 %, следван от данъка върху добавената стойност - над 10%. Намаление с около 7% заради законови промени има при корпоративния данък. От НАП смятат, че се очаква това намаление да бъде напълно компенсирано до края на юни, когато е новият срок за внасяне на този вид данък. Приходите от осигурителни вноски растат стабилно с около 8 на сто спрямо същия период на миналата година, допълват от НАП.

НАП раздала над 75 млн. лв. на засегнатите бизнеси, 8% - с отказ

НАП раздала над 75 млн. лв. на засегнатите бизнеси, 8% - с отказ

5 май краен срок за подаване на данъчни декларации, вижте в какъв случай се декларира и продажба на кола

"Балансът между мерките за насърчаване и подкрепа на доброволното спазване на закона и контролните механизми, които прилага НАП, са в основата на успеха. Отчитаме отличен резултат в условията на продължаваща пандемична обстановка с нейните икономически и социални последици и в режим, в който освен основните си ангажименти, екипът на НАП управлява програмата за подкрепа с оборотен капитал, по която до момента сме разплатили над 112 млн. лв.", каза по повод рекордните постъпления изпълнителният директор на агенцията Галя Димитрова.