Канадският институт "Фрейзър" класира България на 42-ро място по икономическа свобода сред 157 държави и територии, съобщават от Института за пазарна икономика.

Докладът "Икономическа свобода по света: годишен доклад 2015" представя картината през 2013 г. - последната година, за която има официални данни за всички страни. В миналогодишния доклад България беше на 39-то място.

Начело в класирането е Хонконг, следван от Сингапур, Нова Зеландия и Швейцария. С най-лоша оценка са Ангола, ЦАР и Зимбабве.

Държавите в първата една четвърт на класирането имат среден БВП на човек от населението от 38 601 долара, а тези в дъното - 6986 щатски долара.

Резултатът на България в изследването е 7.33 точки от 10 възможни. Страната ни е с еднакъв резултат с Чехия, Ямайка и Швеция и е на 15-то място от държавите в ЕС.

Най-добрите постижения на страната ни са плоския данък и достъпа да сигурни и стабилни пари. Като слабост са посочени относително високите нива на държавни трансфери и субсидии и неефективността на съдебната система. От всички 42 индикатора в индекса най-ниската оценка за поредна година е независимостта на съда - 2,22 точки от 10 възможни.