КНСБ настоява планираните разходи в бюджета за тази година да бъдат изпълнени на 100% в здравната, образователната и пенсионната система, както и за заплати.

Синдикатът подготвя национална протестна демонстрация за 16 юни в защита на човешките и конституционните права, съобщи вицепрезидентът на синдиката Валентин Никифоров, цитиран от БНР.

По данни на КНСБ за последната една година промишленото производство е намаляло с 17%, а продажбите с 22%.

260 000 души вече са официално регистрирани в бюрата по труда.(
Затова от синдиката настояват да се гарантират планираните ключови разходи в бюджета за пенсии, образование, здрави и за увеличението на работните заплати от 1 юли.

И това да стане дори с цената на бюджетен дефицит от 1-2%, в което, според зам.-председателят Пламен Димитров, няма нищо страшно.

От КНСБ настояват също за рязко увеличение на обезщетенията за безработица и конкретни мерки към семействата с ипотечни кредити за единствено жилище, които имат затруднение да обслужват своя заем.

По отношение на бизнеса от синдиката препоръчват увеличаване на държавните поръчки към българските предприятия и защита на родното производство.

С тези искания и с настояване за оттегляне на Закона за стачките, който ограничава конституционните права, КНСБ ще организира национална демонстрация с митинг пред МС в средата на юни.